Překlenovací úvěr ze stavebního spoření vs. hypotéka. Liší se?

Zobrazeno: 146

Hypotéka vs. překlenovací úvěr ze stavebního spoření – jedná se o stejné produkty nebo se něčím liší? Pojďme se dnes podívat na ty nejzásadnější rozdíly!

S běžnou hypotékou čím dál rychleji umořujete dluh

Klasický hypoteční úvěr je především takzvaně anuitně splácený. To znamená, že s každou splátkou bance platím úroky za poslední měsíc a zároveň také „umazávám“ část jistiny (dlužné částky). Další měsíc tak platím úrok z o něco menší sumy dluhu a při konstantní měsíční splátce (což je naprosto nejčastější způsob splácení HÚ) tak o pár korun více umořím zbývající dluh. Postupně se tak měsíc po měsíci a rok po roce dlužná částka více a hlavně rychleji umořuje.

A jak je to u překlenovacího úvěru ze stavebního spoření?

U překlenovacího úvěru je situace dost odlišná. Především ho poskytuje stavební spořitelna, kde má sice člověk založenou smlouvu stavebního spoření, ale ještě na ni nemá naspořenou dostatečnou částku (minimálně 20 %, běžně 30 % a více) pro získání klasického úvěru ze stavebního spoření (ten je anuitně splácený jako hypotéka).

Naštěstí stavební spořitelny vymyslely možnost, jak i novým zájemcům o úvěr pomoci a poskytují takzvaný „Překlenovací úvěr“. Ten jim pomůže překlenout dobu, než postupně naspoří potřebných 20 až 30 % vlastních prostředků na stavebním spoření. Po dobu spoření tak platí úroky z překlenovací části, která se ale na rozdíl od hypotéky neumořuje.

Co z toho vyplývá? Že ve výsledku tak platí na začátku úroky z celé půjčené sumy peněz a to samé i další měsíc/rok až do doby, než mají konečně na stavebním spoření dostatečnou sumu. Pak se jim konečně započte vlastní suma úspor vůči překlenovacímu úvěru a dál už platí anuitně splácený úvěr ze stavebního spoření.

Takže teď se vyplatí…

Hlavní rozdíl mezi hypotékou a překlenovacím úvěrem ze stavebního spoření je tak v (ne)umořování celé dlužné částky. Hlavně díky dnešním hypotečním úrokům (cca 6 % p. a.) tak vychází na relativně velké částky rozdíl mezi postupně se zmenšující dlužnou částkou a tou konstantní.

Sice máte u překlenovacího úvěru peníze také uložené na stavebním spoření, tam se ale úročí úrokem do 1 % p. a., takže čistě matematicky je výrazně výhodnější je použít na umazání dluhu rovnou (což je funkce hypotéky).

▫ Přečtěte si také: Proč ta nejlevnější hypotéka nemusí být nutně nejvýhodnější.

Tak, teď už víte. Starosti s jejím vyřízením můžete s klidným svědomím nechat na nás.

Hypotečník Banner (320 × 100 px) (Banner (na šířku)) (612 × 456 px) (880 × 300 px).jpg


Kontaktní formulář

Prosím vyplňte svoje kontaktní údaje a my se vám ihned budeme věnovat

...