Proč nejlevnější hypotéka nemusí být ta nejvýhodnější

Zobrazeno: 144

Najít tu nejlevnější hypotéku vyžaduje hodně času, pozornosti a energie. Každý detail hraje roli. Nevíte, co čekat? Jestli na to máte? A kde si hlídat záda? Protože před sebou máte pravděpodobně největší obchod svého života, pojďme se na hypotéky, úrokové sazby a refinancování podívat blíž.

Na co si dát pozor, když hledáte hypotéku?

Konečně jste se k tomu odhodlali. Chcete bydlet ve vlastním. Možná už máte i vytipovaný dům se zahrádkou či byt s noblesní lodžií, rezervovanou prohlídku s makléřem, tak teď ještě najít tu nejlepší hypotéku. Tak si po dobrém obědě uděláte espresso a počítáte s tím, že než ho dopijete, budete mít vybráno. Vždyť je internet plný hypotečních kalkulaček, to bude hračka.

Chyba lávky. Připravte se na to, že porovnat nabídky jednotlivých bank není záležitost na jedno kafe, ba dokonce ani odpoledne. Čas jsou peníze a tady to platí dvojnásob. Bavíme se tu o závazku na spoustu příštích let. Partnera si taky nejdřív řádně „prozkoušíte“, než jste se rozhodli společně bydlet nebo se vzít.

Úrokové sazby hypoték

Na první pohled nejlevnější hypotéka nemusí být nutně ta nejvýhodnější. Jakto? Vždyť se všude mluví o aktuálních úrokových sazbách, tak proč se podle nich neřídit? Protože i když banka nabízí ty nejnižší úroky, mohou se na ně vázat další poplatky a podmínky ve smlouvě, které z toho rozhodně neudělají obchod století.

A taky proto, že i když má banka v reklamě a na letáčcích úrok, co evokuje takové měsíční splátky, že si jich ani nevšimente, zrovna vy ho nemusíte dostat. Do konečné výše úrokové sazby se totiž promítá i bonita klienta, doba sjednané fixace, poměr LTV, doba splatnosti úvěru (čím delší, tím vyšší úrok), typ a účel úvěru.

Po cestě k nejlevnější hypotéce potkáte i RPSN

Ne, není to žádná ošklivá nemoc, ale roční procentní sazby nákladů. Co to znamená? Tento údaj vám řekne, kolik přesně na hypotéce připlatíte navíc. Je to úroková sazba hypotéky + poplatky. Poplatky? To máte poplatek za schválení úvěru, za vedení úvěrového účtu, za čerpání úvěru, nebo pojištění nemovitosti a tak dále. Takže při porovnávání hypoték je dobré sledovat právě toto číslo.

A jak podle RPSN poznat tu nejlevnější hypotéku? Dá se říct, že čím je menší rozdíl mezi úrokovou sazbou a RPSN, tím líp pro vás. Když se nad tím zamyslíte, znamená to totiž, že na poplatcích zaplatíte minimum.

Jak refinancovat hypotéku?

Už pár let spokojeně bydlíte a hypotéku splácíte a najednou zjistíte, že vám končí fixace hypotéky? I v tomto případě se hodí si na internetu srovnat nabídky jednotlivých bank. To, že už pár let vzorně splácíte totiž nezaručuje, že vám vaše současná banka dá tu nejvýhodnější úrokovou sazbu. Tady se lenost a laxnost nevyplácí.

Refinancování znamená, že si u jiné banky sjednáte novou hypotéku za lepších podmínek a své stávající splatíte hypoteční úvěr pěkně najednou. Jednak si tak můžete pomoc k nižším úrokům, ale také navýšit jistinu úvěru, prodloužit nebo zkrátit dobu splácení. Samotný proces refinancování není nijak náročný ani drahý. Daleko víc času zabere to hledání nejlevnější nabídky hypotéky a s tím vám rádi pomůžeme.

Přečtěte si také: Co dělat, když mi končí fixace na hypotéce v roce 2022?

Jaké jsou podmínky pro získání hypotéky? Od dubna 2022 přísnější

Inflace pořádně zahýbala s úrokovými sazbami hypoték a aby toho nebylo málo, zpřísnila Česká národní banka (ČNB) podmínky pro získání hypotéky. Od dubna platí přísnější limity LTV (do kolika procent můžete zástavní nemovitosti zadlužit, DSTI (kolik peněz můžete dát z měsíčního příjmu na splátky úvěru a DTI (jak moc se můžete zadlužit).

Změnám v sazbách hypoték jsme věnovali celý článek, takže jestli se chcete dozvědět, kolik a za kolik, přečtěte si ho.

Hypoték už jsme vyřídili víc než 500 👍

Snad se vám článek líbil a alespoň trochu rozptýlil vaše obavy. Pokud byste rádi hypotéku v klidu a bez starostí, jsme tu pro vás. Hypoteční specialisté, kteří pro vás tu nejlevnější hypotéku najdou, seznámí vás s detaily, proces vyřídí a navíc zdarma. Platí nás totiž banka, ne vy.

▶ Tak si pojďme domluvit nezávaznou schůzku.


Kontaktní formulář

Prosím vyplňte svoje kontaktní údaje a my se vám ihned budeme věnovat

...