Na hypotéku se dá připravit. Udělejte to včas

Zobrazeno: 217

Pokud nemáte rezervních pár (spíš víc) milionů, pak nejspíš víte, že k pořízení vlastního bydlení budete dřív nebo později žádat o hypoteční úvěr. Napadlo vás, že své šance na získání hypotéky a výhodný úrok můžete znásobit přípravou? Je to tak. Příjmy, rejstříky, úvěry i kreditní karta mohou hrát ve váš prospěch. Nebo naopak proti vám.

Žádost o hypotéku? Neplatičům nikdo nic nedá

Na jednu věc můžete vzít jed. Banky si dávají obzvlášť záležet na tom, aby své peníze nepůjčily nesprávným lidem. Takovým, kteří už dřív měli problémy s neplacením nejrůznějších pohledávek. Hloupé je, že v tomto ohledu vás může velmi snadno dohnat i hřích z mládí v podobě jízdy načerno. Možná jste o ní už léta neslyšeli, dávno jste na ni zapomněli. Ale pokud někde je záznam o vašem nesplaceném dluhu, nebo dokonce penále, banka ho najde.

Proto plaťte všechno, vždy, v plné výši a včas. I jeden den po termínu splatnosti znamená prodlení. A když z prodlení uděláte zvyk, můžete na hypoteční úvěr zapomenout. Zvlášť opatrní buďte na kreditní karty a kontokorenty.

Pokud vám exekuce na krku přesto přistane, je samozřejmě nejlepší dluh co nejdřív zaplatit. A pak bohužel několik let (běžně i pět a víc) počkat, než se na váš škraloup „zapomene“. Do té doby samozřejmě musíte sekat latinu, ne další dluhy.

Z našeho archivu: Dostanete hypotéku obtížněji než dřív?

Úvěr navíc není na škodu

Paradoxně je vcelku strategickým tahem vzít si jen tak z ‚‚plezíru‘‘ spotřebitelský úvěr v době, kdy vůbec žádný úvěr nepotřebujete. Nebo si pořídit kreditní kartu, i když bez problému vycházíte s tím, co vám měsíčně přistane na účtu. Banky totiž při posuzování žádosti o hypoteční úvěr hodnotí i takzvanou platební morálku. Tedy to, jestli, kdy a jak máte ve zvyku své závazky platit.

Abyste si vytvořili historii v záznamech, můžete si vzít „jen tak“ menší úvěr a po pár měsících řádného splácení ho předčasně splatit. Nebo „točit“ peníze právě přes kreditní kartu. U některých bank neplatíte za její využívání nic navíc, pokud vše splatíte do třiceti dnů.

Zajistěte si vlastní zdroje. Nebo…

Pořídit si nemovitost na hypotéku, to v dnešní době zároveň znamená mít většinou alespoň milion v hotovosti. Ten samozřejmě nemá na účtu zdaleka každý, tahle část žádosti o hypoteční úvěr se dá naštěstí vyřešit i jinak. A sice tak, že místo hotovosti nabídnete bance ručení další nemovitostí.

Dost často bývá oříšek přesvědčit rodiče nebo někoho z rodiny, aby k takovému kroku svolili. S rostoucími cenami nemovitostí se ale pro spoustu lidí jedná o jediný způsob, jak si vlastní bydlení pořídit.

Žádáte o hypotéku? Tvařte se „bohatě“

Trik je v tom, umět bance prokázat příjmy v co největší výši. O hypoteční úvěr je samozřejmě nejvýhodnější žádat z pozice zaměstnance s pracovním poměrem na dobu neurčitou. Žádná banka vám nedá hypotéku ve výši několika milionů korun, pokud jste ve zkušební době.

Pokud provozujete samostatnou výdělečnou činnost jako vedlejší příjem, nechávejte si minimálně půl roku před žádostí posílat veškeré peníze na účet. Jste-li volnonožec „na plný úvazek“, měli byste své oficiální zisky maximalizovat alespoň rok, ideálně po dobou dvou let předtím, než se vydáte na cestu k hypotečnímu specialistovi.

▫ Jste připraveni na hypotéku? Pojďme to zjistit.


Autor: Marek Rygel


Kontaktní formulář

Prosím vyplňte svoje kontaktní údaje a my se vám ihned budeme věnovat

...