Vše, co potřebujete vědět o inflaci v ČR

Zobrazeno: 161

Meziroční inflace v Česku trhá rekordy. Aktuálně je na 12,7 procentech a podle guvernéra České národní banky ještě bude stoupat. Je na čase se podívat na to, co to ta inflace vlastně je a na to, jaký vliv bude mít třeba i na vaše úspory. A rozlouskneme i to, jestli je to strašák nebo příležitost.

Co je to inflace?

Inflaci můžeme definovat jako opakovaný růst cen v ekonomice. Asi jste si všimli, že se každoročně zvyšují průměrné ceny zboží (cenová hladina) a je jedno, jestli jde o benzín, jídlo nebo bydlení. A to je inflace. Ta celkem logicky znamená i to, že pokud si odkládáte peníze na spořicí účet, nebo do hrnečku po babičce, za pár let si za ně už nekoupíte to, co byste si za ně koupili dnes.

Nutno poznamenat, že určitý nárůst (okolo dvou procent) je normální a dokonce žádoucí. Dáme si malou teoretickou lekci: jednocifernému ročnímu růstu inflace se říká mírná, dvou až trojciferný růst se nazývá pádivá a už vyvolává závažné ekonomické důsledky. Hyperinflace (víc než 100 % růst míry inflace) vede k „rozpadu peněžní soustavy“, to znamená znehodnocení peněz.

Pravdou ale je, že vaše osobní míra inflace může být trochu jiná. Takže jak si ji můžete spočítat? Porovnejte současné ceny zboží a služeb, které nakupujete, s jejich cenou v minulých letech. Pokud si k výslednému číslu nemůžete přičíst i stejně velké zhodnocení úspor a zvýšení příjmu, jste chudší.

Aktuální inflace

Máme nejvyšší inflaci za posledních 24 let a nutno říct, že nejde o žádné české specifikum. Prostě se silné inflační tlaky se poskládaly do jednoho časového období – alespoň tak to prezentoval guvernér ČNB J. Rusnok. Z mezinárodního srovnání vychází Česká republika jako třetí nejhorší a ačkoli se ČNB snaží o navrácení cenové stability, podle odhadů to potrvá minimálně rok, spíš déle.

Protože s sebou probíhající válka na Ukrajině nese mimo jiného i extrémní cenové tlaky v oblasti komodit (pro neznalé se jedná o zlato, ropu, zemní plyn), v příštích měsících pravděpodobně dojde ještě k dalšímu růstu inflace. Takže si na benzínkách ještě připlatíme. Vás ale pravděpodobně zajímá, jak se inflace dotkne vašich úspor, je to tak?

Vliv inflace na úspory

Je draho, takže co teď s tím? Spořit? Nenakupovat? Zavřít oči? Máme pocit, že nic z toho tak úplně nepomůže. Pojďme se na současnou situaci podívat s chladnou hlavou.

Jaké máte možnosti?

  • Nebojte se peníze investovat (dřív, než ztratí hodnotu). Ideálně do něčeho, co budete stejně v životě potřebovat – tím máme na mysli bydlení, zdraví, nebo vzdělání.
  • Češi tradičně věří investicím do nemovitostí. Pronájem bytu nebo domu jeho vlastníkovi zaplatí hypotéku a s tím, jak ceny nemovitostí rostou, roste i zhodnocení. Navíc v případě, že dlužíte a vaše mzda roste víc než aktuální úrokové sazby, vlastně vyděláváte.
  • Máte úspory na nějakém běžném spořícím účtu? Tak to pro vás nemáme úplně dobrou zprávu, ani spořicí účet vám při současné míře inflace úspory ve skutečnosti nerozmnoží. Obzvlášť, když z výnosu musíte ještě zaplatit 15% daň. Ani termínovanými vklady na tom nejste o (nic) moc líp. A stavební spoření? To je sice fajn, ale nesmíte zapomínat, že se platí daň z úroků a poplatky.
  • Svého času se docela vyplatily protiinflační dluhopisy… vyplatily se tak, že je ČR pro jistotu úplně zrušila, protože byly pro státní pokladnu extra nevýhodné.

Chcete se o tom, jak začít investovat, dozvědět víc? Pusťte si záznam našeho webináře.

Ochránit nebo zhodnotit?

Pokud máte nějaké volné finance a chcete je investovat, musíte si uvědomit, že i peníze, stejně jako třeba stromy, potřebují ke svému růstu čas. Zamyslete se nad tím, jestli budete chtít úspory vybrat za rok, dva – v tom případě vsaďte spíš na spořicí účet nebo termínovaný vklad.

Jestli vám nevadí si počkat a o to vyšší mít výnosy, můžete se pustit do investování. Teď je k tomu ideální čas, dochází k poklesu finančního trhu a takzvanému období medvědího trhu. Co to znamená? Úplně jednoduše – teď můžete levně koupit a za pár let dobře a draze prodat. Pro začátek je dobré začít polehoučku a hrát na jistotu (například koupit dluhopisy zavedených a prosperujících firem, nebo investovat do fondů). A až se v těch botách naučíte chodit, pak se můžete pustit do rozšiřování portfolia o rizikovější, ale také výnosnější investice.

Nechcete v tom být sami?

Napište nám – vyhradíme si na vás hodinku času, vyslechneme si vás a společně najdeme to nejlepší řešení.


Kontaktní formulář

Prosím vyplňte svoje kontaktní údaje a my se vám ihned budeme věnovat

...