Sestavte si rodinný rozpočet ve čtyřech jednoduchých krocích | Hypotečník

Zobrazeno: 152

Rodinný rozpočet, to je kolotoč příjmů a výdajů, které není úplně lehké uřídit. Možná pak taky sklouzáváte k tomu, že žijete od výplatě k výplatě a vlastně nevíte, jak k tomu došlo… Základem je mít přehled o tom, kam se vaše peníze každý měsíc rozkutálí. A my vám ukážeme, jak na to.

Proč se vůbec osobním rozpočtem zabývat?

Nemyslete si, že je pravidelné sestavování rodinného rozpočtu a sepisování finančního plánu jen pro podnikatele. Nebo že je to za trest. Protože teprve až to před sebou uvidíte na papíře nebo v aplikaci (o těch si povíme dál), uvědomíte si, jak si na tom finančně ve skutečnosti stojíte. A jestli náhodou neutrácíte za zbytečnosti, nebo byste naopak neměli zvážit nějaké investice.

Takový vyrovnaný rozpočet je vlastně první velký krok k finanční gramotnosti. Možná se i díky němu zbavíte té nejistoty, že vám na konci měsíce nezůstane dost peněz na to, abyste natankovali plnou nádrž. Najednou budete mít jasno – co můžete vyškrtnout, co přidat a třeba si naplánujete i to, jak ještě nějaké peníze ušetřit.

Jak na rodinný rozpočet v čtyřech krocích

Co budete potřebovat? Je jedno, jestli si k ruce vezmete hezky postaru papír a tužku, najdete si šablonu v excelu, nebo si vyberete jednu z moderních aplikací jako je Spendee nebo Wallet. To, bez čeho to prostě nepůjde, je trocha trpělivosti, hodně upřímnosti a přístup k bankovnímu účtu.

Takže nádech, výdech, dobré světlo a jdeme na to.

1. Začneme tím příjemnějším – sepište si celkové měsíční příjmy domácnosti.

Nejen výplaty, ale i firemní benefity (příspěvek na bydlení, dojíždění, stravenky), pravidelné sociální dávky, zisk z nájemného, alimenty. Raději v čistém a na korunu přesně – vždyť víte, co je doma, to se počítá.

Pokud máte fixní plat, stačí jen najít výplatní pásku nebo výpis z vašeho bankovního účtu. Malinko (opravdu jen malinko) složitější to mají živnostníci. Ti si musí ujasnit, jakou minimální částku můžou dostat.

Protože se tu bavíme o rodinném rozpočtu, nezapomeňte do něj zahrnout i partnerovy příjmy. Máte to? Tak tahle částka je maximální a neměli byste ji za žádných okolností a nikdy překročit. Tedy pokud nechcete žít na dluh.

2. Výdaje – pravidelné, variabilní a volné

Tady to může být trochu složitější – výdaje jsou totiž daleko proměnější položka než příjmy. Obzvlášť teď v létě, kdy si chceme užít slunce do sytosti a tak se najíme někde venku u vody, vezmeme děti jeden den do zoo, druhý den někam vyrazíme za kulturou…

Proto je dobré si výdaje rozdělit do tří pomyslných škatulek

  • na výdaje pravidelné, fixní (ty jsou každý měsíc stejné a patří sem například hypotéka, splácení úvěru, pojištění, doprava),
  • variabilní se každý měsíc mění, ale omezit je tak úplně nejde (jídlo, oblečení, drogerie, kapesné dětem)
  • a volné na volnou zábavu (restaurace, kina, dovolená).

S výdaje ze třetí kategorie se dá hýbat, zejména ve chvíli, kdy chcete rozpočet optimalizovat. Na druhou stranu platí, že bez zábavy se žít tak úplně nedá a alespoň pár stovek na rozfofrování by nám mělo vždycky v peněžence zůstat.

3. Čas na trochu jednoduché matematiky

Teď už zbývá jen odečíst výdaje od příjmů a se zatajeným dechem doufat, že to číslo bude kladné. Je? Tak se můžete poplácat po rameni, protože si vedete dobře. Ale tím to rozhodně nekončí. Pokračujte na krok 4.

Je číslo záporné? Výdaje převyšují příjmy? Tak začněte hodně rychle přemýšlet o tom, co udělat jinak. Řešení jsou v podstatě jen dvě – snížit výdaje (začít můžete od těch na zábavu), nebo zvýšit příjmy.

4. Čas začít budovat finanční rezervu

Dobrá zpráva, váš rodinný rozpočet je v plusu. Otázka zní: Co s tím uděláte? Ne, nekrčte rameny. Jak jste připraveni na nenadálé události? Třeba když vám po příjezdu z dovolené kiksne pračka, porouchá se auto, zlomíte si nohu nebo za dvacet, třicet let půjdete do důchodu a to, co vám přijde od státu nebude stačit ani na nájem?

Je čas začít pracovat na finanční rezervě a tím úplně nemyslíme nechávat peníze pod polštářem, ve sklenici nebo jen na běžném účtu, kde je spolyká inflace. Včera bylo pozdě.

Jako finanční poradci často mluvíme o tom, že základem úspěchu je pravidelné a dlouhodobé investování (a stejně často se ukazuje, že máme pravdu).

Tak na co čekáte?

Netroufáte si na to sami? Tak nám dejte vědět. Poradíme vám, kam investovat, podíváme se, jestli náhodou někde zbytečně nepřeplácíte na úvěrech (možná by pomohla konsolidace půjček) nebo vám neutíkají peníze za nesmyslně vysoké poplatky… Od toho tu jsme.

Hypotečník Banner (320 × 100 px) (Banner (na šířku)) (612 × 456 px) (880 × 300 px).jpg


Kontaktní formulář

Prosím vyplňte svoje kontaktní údaje a my se vám ihned budeme věnovat

...