Úvěr na auto? Mějte se na pozoru, ať nepřeplatíte

Zobrazeno: 113

Nové auto – to je sen. Jedno jestli jde o lesknoucí se sporťák, off-road nebo klasické rodinné kombi. Už ta vůně a pocit, že ho máte ve svých rukách... Ale každá legrace něco stojí a zrovna auto (ať už nové nebo zánovní) opravdu hodně. Jak si cestu k lepšímu vozu usnadnit? Nejrychlejší a nejjednodušší způsob je úvěr na auto, autopůjčka. Jenže ta se ne vždycky se vyplatí.

Cesta k lepšímu autu vede přes banku

Podle České bankovní asociace vedou kroky přibližně každého třetího Čecha z autoprodejny rovnou do banky. Už jste četli příběh o panu Rajnochovi a jeho vysněném Superbu? Ten totiž dokonale vystihuje přístup některých lidí (v tomto případě zejména mužů) ke koupi nového auta. A jestli vás můžeme jako finanční poradci o něco poprosit, myslete na pravidlo třiceti procent.

Co to znamená? Než vůbec začnete o automobilu snít, uvědomte si, nebo si klidně sepište alespoň základní finanční plánsrovnejte si příjmy a výdaje a ještě před koupí auto promyslete, kolik máte našetřeno (alespoň 30 % z kupní ceny byste měli mít vlastních) a kolik si chcete půjčit od banky. Platí, že čím víc budete mít našetřeno, tím nižší pak budou měsíční splátky úvěru. Takže se zkuste zamyslet nad tím, jestli to auto opravdu potřebujete teď hned, nebo to rok počká a vy mezitím zvládnete ušetřit nějaké peníze.

Úvěr na auto přímo od prodejce?

Tady POZOR (záměrně to píšeme velkými písmeny, protože jsme to řešili už mockrát) na to, co vám nabídnou přímo prodejci aut. Možná máte pocit, že jsou přímo po ruce a že vám zlevní tady a támhle, ale taky v tom umí chodit. Takže myslete na to, že stejně jako když hledáte tu nejvýhodnější hypotéku, si i tady porovnejte RPSN, délku splácení, výši úroku, podmínky předčasného splacení a možnost změnit výši splátek.

Proč? Protože nám pak volají klienti s tím, jak skvělý obchod udělali a poměrně rychle se ukáže, že s naší pomocí můžou mít úvěr na auto bez dalších poplatků třeba i o 5 % p. a. nižší. A to už je znát. Nehledě na to, že pokud řešíte financování koupi auta přes banku, vlastníkem vozu se stáváte vy, ne leasingová společnost.

Náš tip: Víte, že to bez autopůjčky nedáte? Tak nám zavolejte a společně najdeme takovou, co vám sedne. Jo a naši práci máte zdarma.

Nevíte co s penězi? Kupte si auto

Dobře, je to myšleno malinko s nadsázkou, ale nezapomeňte si do toho finančního plánu vedle auta připsat i další položky. To máte:

  • splácení úvěru na auto, který ani není na investici (na rozdíl například od bytu),
  • čím dražší vůz, tím je obvykle dražší i povinné ručení, havarijní pojištění a další srandičky,
  • servisní kontroly, emisní kontroly (opět adekvátně v ceně auta),
  • dvě sady pneumatik, které je potřeba ještě čas od času obnovovat,
  • dálniční známka,
  • pohonné hmoty (tady se asi nemusíme rozepisovat o tom, kolik teď benzín a nafta stojí)
  • a jakmile splatíte půjčku na auto, tak nějak se stane, že vám před domem stojí deset let starý vůz, který máte chuť poslat zase dál. Ale samozřejmě ho prodáte sotva za třetinu pořizovací ceny. Tak to prostě je.

Pozor, pokud plánujete vlastní bydlení

Jednoho by to nenapadlo, ale stává se to – pokud chcete ještě během splácení úvěru na auto řešit hypotéku, nedosáhnete na ni. Jak je to možné? Splátky se totiž v očích banky sčítají. A to pěkné auto vás tak doslova připraví o vlastní střechu nad hlavou.

Zkrátka a dobře – auto je velký pomocník, o tom žádná, ale každá pomoc něco stojí (provoz průměrně tak mezi šedesáti až osmdesáti tisíci ročně). Takže to může být sen, láska na první pohled, ale nákup nového auta by prostě neměl bolet.

V rámci našich služeb poskytujeme ZDARMA finanční poradenství. Tak nám napište, zavolejte a společně to vyřešíme.

Hypotečník Banner (320 × 100 px) (Banner (na šířku)) (612 × 456 px) (880 × 300 px).jpg


Kontaktní formulář

Prosím vyplňte svoje kontaktní údaje a my se vám ihned budeme věnovat

...