Pasivní příjem: všichni o něm mluví, ale nikdo ho nikdy neviděl. Nebo snad ne?

Zobrazeno: 597

Peníze, které vám přistanou na účtu, aniž byste pro to hnuli prstem.

Prostě “samy od sebe”. Uvozovky jsou na místě, protože k získání pasivního příjmu zpravidla musíme na začátku něco udělat. Cest, jak získat pasivní příjem, je víc. Nejčastěji vyžadují snahu, píli, disciplínu a odříkání. Nejdůležitější je ale to, že to je možné. Příjem nezávislý na času a odvedené práci si může zajistit i obyčejný člověk.

Co je pasivní příjem

Nesmysl, chiméra, utopie, nedosažitelná meta pro 99,9 % lidí na planetě. Zkrátka něco, o co se vůbec nemá smysl snažit, protože to nikdy nepřijde. Přesně takto řada lidí na pasivní příjem nahlíží. Někoho o něm ani nenapadne hlouběji přemýšlet, někdo je o tom hluboce přesvědčen. Za oba tábory každopádně mluví nezkušenost.

Pasivní příjem - tedy příjem, kterého člověk dosahuje ve chvíli, kdy na jeho zisk vynakládá minimum (nebo ještě lépe žádné) úsilí - je ve skutečnosti dosažitelný téměř pro každého. Teoreticky. Důvod, proč v něčem tak “dosažitelném” většina lidí selže, je velmi všední. Snahy o vybudování pasivního příjmu končí velmi často stejně jako snahy o hubnutí. Drtivá většina lidí je brzy vzdá. Protože když se někdo zajímá o to, jak získat pasivní příjem, někde vzadu v hlavě obvykle tuší, že to chce vytrvalost, zkušenosti, opakování a snahu. A hlavně čas.

Pasivní příjem se nestane ze dne na den. Pokud tedy nevyhrajete v loterii. Což je mimochodem ta nejméně pravděpodobná varianta. Přesto na ni lidé v úvahách nad tím, jak mít pasivní příjem, myslí nejčastěji. (Aniž by si koupili byť jediný los.)

Co všechno může být pasivní příjem

Příjemcem takového příjmu je každý, komu chodí výnosy z nemovitostí, dividendy z akcií nebo úroky z vkladů a investic. Svým způsobem můžete za pasivní příjem považovat třeba i permakulturní zahrádku. Z té se totiž dá ovoce a ještě spíš zelenina sklízet i v našich podmínkách téměř celoročně. A zatímco cena “ovozelu” kolísá a zvlášť v zimních měsících bývá astronomická, vy máte svůj zdroj neustále po ruce. Všechny peníze, které neutratíte za jablka a brambory, potom můžete investovat. A ony se budou zhodnocovat a zhodnocovat. Až se z nich stane “opravdový” pasivní příjem v tom smyslu, jak ho chápete nejčastěji - tedy v pravidelném bezstarostném přílivu peněz.

Tenhle příklad o budování pasivního příjmu je samozřejmě lehce zjednodušený a krapet zkrášlený, perfektně ale ilustruje to, co je na celé záležitosti nejdůležitější.

Ušetřit finanční prostředky na něčem, co nepotřebujete.

Vložit je do něčeho, co se časem zhodnocuje.

VYDRŽET.

Kdo má k dispozici více peněz, ten má cestu o něco jednodušší. Kdo jich má méně, ten zase může využít jinou mocnou zbraň - čas. Čím dřív začnete, tím víc peněz nakonec uvidíte. V investování hraje čas (a také správné načasování) velmi důležitou roli.

Jak můžete získat pasivní příjem?

Oblíbené jsou třeba investice do nemovitostí. Investiční byt může generovat peníze ihned v případě, že platíte v hotovosti. Jinak po splacení hypotéky.

Měsíční splátka 15 000,-

Doba splácení 20 let

Výše hypoték 2 883 431,-

Celkem zaplaceno 3 600 000,-

Přeplatek 716 569,-

Příjem z pronájmu po zaplacení ANO

Roční zhodnocení nemovitosti 4-6 %

Peníze samozřejmě generují i investice do akcií.

Ty mohou být více či méně výnosné (a úměrně tomu také více či méně rizikové). Konzervativnější investoři sahají po dlouhodobých investičních plánech.

Tip za našeho archivu: Jak reagovat na pokles finančních trhů?

Investice do akcií
Doba investování 35 let Roční výplata dividend 4 % p. a. Růst ceny portfolia 7 % p. a. Na konci 7 000 000,-

Budoucí pasivní příjem 20 000,-/měsíčně 5000,- za měsíc

Včetně reinvestice dividend. Spoření, kámen úrazu

Líbily se vám tabulky výše?

Ještě se podívejme, jak vypadají totožné investice v případě, že peníze ukládáte “pod polštář”.

Spořící účet, zhodnocení 1 % p. a., 20 let spoření, měsíční vklad 15 000,-

Vložená částka 3 615 000,-

Úroky 399 150,36,-

Daň 59 872,55,-

Celkem naspořeno po zdanění 3 954 277,81,-.

Spořící účet, zhodnocení 1 % p. a., 35 let spoření, měsíční vklad 5 000,-

Vložená částka 2 105 000,- Úroky 417 112,77,- Daň 62 566,92,-

Celkem naspořeno po zdanění 2 459 545,86,-.

Vidíte rozdíly? Nejspíš na ně není potřeba více upozorňovat.

Pasivní příjem si nejlépe (a nejjistěji) zajistíte vhodnou kombinací investic. Pro většinu lidí je nejtěžší vydržet a neutratit peníze ve chvíli, kdy na účtu vidí dostatek prostředků na vysněnou dovolenou nebo nové auto. Protože peníze, jak známo, dělají peníze. Jakmile je ale utratíte, začínáte znovu od nuly.


Autor: Marek Rygel


Kontaktní formulář

Prosím vyplňte svoje kontaktní údaje a my se vám ihned budeme věnovat

...