4 výhody hypotéky pro mladé aneb proč neházet flintu do žita | Hypotečnik.cz

Zobrazeno: 205

Vlastní bydlení je pro spoustu mladých lidí kvůli neustále rostoucím cenám nemovitostí, úrokovým sazbám hypoték a nutnosti mít něco naspořeno, nedostupným snem. Ale ne napořád. Roky praxe nám ukázaly, že vždycky existuje nějaká cesta, jde o to ji najít a pak se jí držet. Pojďme se podívat na čtyři výhody hypotéky pro mladé.

1. výhoda hypotéky pro mladé: máte spoustu času před sebou a jste flexibilní

Když je vám něco přes dvacet, na diplomu nebo maturitním vysvědčení ještě nestihla zaschnout barva a vy už se ženete do práce, je to často ze dvou důvodů. Někteří mají pocit, že budou moc konečně začít žít a užívat svobody, cestovat, poznávat a jiní by už rádi vybudovali nějakou jistotu, zázemí. Jenže jak?

Jen málokdo má v nějakých třiadvaceti, pětadvaceti letech na účtu ušetřený milion a příjem, který by mu mohl kde kdo závidět. Do toho člověk poslouchá ze všech stran, že v dnešní době mladý člověk na vlastní bydlení sám nedosáhne. Ale dost často se ukáže (když má člověk fištróna nebo ještě líp finančního poradce), že nějaká šance existuje.

Udělat můžete hned dvě věci:

A) Slevit ze svých požadavků a koupit menší nemovitost

Podle průzkumů až třetina mladých sleví z představy, že si na hypotéku hned pořídí rodinný dům s bazénem a ze začátku se spokojí s něčím menším. A to je správná volba – on totiž i ten menší dům nebo byt bude mít za pět let úplně jinou cenu.

B) Natáhnout splatnost hypotéky a mít teď nižší splátku

Z toho vyplývá první výhoda hypotéky pro mladé – čím dřív si hypotéku vezmete, tím víc času na její splácení budete mít a o to nižší taky budou měsíční splátky. Nejlevnější hypotéka se často rovná nejdelší hypotéka. A vy musíte i v těch dvaceti myslet na to, že ve čtyřiceti už budete zase někde jinde a to si pak klidně můžete ušetřit tolik, že doplatíte zbytek hypotéky najednou.

2. výhoda hypotéky pro mladé: až 90% hypotéka a výhodnější ukazatele

Pryč jsou doby, kdy jste hypotékou pokryli 100 % hodnoty nemovitosti. Ale těšit vás může, že jako žadatel do 36 let máte nárok na lepší sazbu hypotéky – můžete se zadlužit až do 9,5 DTI (poměr celkového zadlužení žadatele a výše jeho čistého ročního příjmu), DSTI 50 % (kolik peněz můžete dát na splátky úvěru z měsíčního příjmu), LTV 90 % (do kolika procent můžete zástavní nemovitost zadlužit).

Právě poslední bod může být pro mladé lidi zásadní překážkou – jak naspořit 10 % z ceny nemovitosti, když jste sotva začali chodit do práce. Pomoc vám v tomto případě může někdo z rodiny, kdo se za vás na prvních pár let zaručí vlastním domem nebo bytem. Až splatíte dostatečnou část hypotéky, příbuzného a jeho nemovitost z ní vyvážete.

3. Státní hypotéka pro mladé

Kde nepomůže bohaté příbuzenstvo, může pomoc stát, který nabízí mladým (do 40 let) úvěry na bydlení (v programu Vlastní bydlení) s výrazně levnější úrokovou sazbou, než dostanete v bance. Peníze můžete využít nejen na pořízení bydlení, ale i rekonstrukci. Tedy až v budoucnu, protože aktuálně (červen 2022) je příjem žádostí pozastaven.

Pro představu vám tu uvedeme maximální výši úvěru. O tom, jestli to na pořízení vlastního bydlení stačí, si už udělejte obrázek sami:

  • na modernizaci obydlí od 50 000 Kč do 750 000 Kč
  • na pořízení rodinného domu nejvýše 3 500 000 Kč, nejvýše však 90 % skutečných nákladů na výstavbu, nebo koupi
  • na koupi bytu (nebo družstevního podílu v bytovém družstvu) maximálně 3 000 000 Kč, opět však max. 90 % ceny sjednané, nebo ceny obvyklé.

4. výhoda hypotéky pro mladé: můžete z ní vycouvat

Hypotéka je samozřejmě velké finanční i životní rozhodnutí, ale nenechte se zmást, o svobodu vás nepřipraví. Takže až budete třeba za pár let stát před nějakou velkou životní změnou, nemusíte brát hypotéku v potaz. Dům nebo byt úplně standardně prodáte a a z utržených peněz hypotéku splatíte. Stejně tak je možné předat novému majiteli jak byt, tak i hypotéku. Kde je vůle, tam je cesta.

Takže jak to vidíte? Řešit vlastní bydlení s předstihem se vyplatí, obzvlášť když máte po ruce finančního poradce, který vám hypotéky zdarma srovná, najde tu nejlepší a má navíc to, co jinde nenajdete – zkušenosti.

Hypotečník Banner (320 × 100 px) (Banner (na šířku)) (612 × 456 px) (880 × 300 px).jpg


Kontaktní formulář

Prosím vyplňte svoje kontaktní údaje a my se vám ihned budeme věnovat

...